Nemcsak a kávé jó Bécsben, hanem a Lightbridge is. 

Tanulni, új dolgokat megismerni mentünk ki Bécsbe, a Lightbridge – CRLS Cine Reflectors workshopjára egy szuper csapattal, ahol nagyszerű embereket ismerhettünk meg és újra elámultunk, hogy ilyen egyszerű dolgok, mint a CRLS reflexiós panelek jó kezekben micsoda hangulatot tudnak varázsolni a képernyőre, vászonra vagy bármilyen díszletbe.

Tanult kollégáinknak persze nem volt újdonság a Christian Berger féle fényvisszaverő felületek, reflexiós panelek használata, hiszen egy jó opcsi ezt az anyatejjel szívja magába tanulmányai során. Egy másik világosító, aki velünk tartott pedig már rendelkezett saját mini szettel de mindketten elámultak azon, hogy az elmúlt években milyen fejlődésen ment át a cég a teljes termékportfólióját, azok gyártását, minőségét és flexibilis felhasználást tekintve.

Az ötlet egyszerű: minek több fényforrást használni, azt felriggelni, beállítani, majd szettváltáskor átmozgatni és kezdeni mindent előrül, amikor azt az esetek nagy többségében megtehetjük kisebb-nagyobb méretű, a fény útjába eső fényvisszaverő panelekkel is. Bizonyított tény ugyanis, hogy a beeső fény 95-98%-át visszaverik, tehát valójában nincs teljesítmény csökkenés, sőt a minden reflexióval a fényforrás virtuális helye még távolabbivá válik ami különleges előnyt jelenthet sok esetben a világosítóknak. További előnyt jelent, hogy csak akkora részét tükrözi vissza a fénynek, ami a reflexiós lapra esik, így nagyon jól irányítható hova essen és hova ne essen fény. Nem kell terelőlapokkal elvesztegetni, kitakarni a fényforrás nagy részét, sokkal elegánsabb egy reflexiós lappal megoldani.

A portfólió is rendkívül letisztult, átgondolt, könnyen megérthető:

5 fényvisszaverő kategóriát definiálnak aszerint, hogy a beérkező fény hány százalékát veri vissza a reflexiós felület.

A Diffusion 0 a tükör, ami gyakorlatilag minden ráeső fényt visszaver a diffusion 4 pedig a fehér, szuper diffúzor, ami a legjobban szór. A köztük lévő diffusion 1-2-3 pedig arányosan e két véglet közötti átmenet.

Ami még differenciálja a termékeket az a méretük. A legkisebb méret a 7×7, ezt követi a 15×15, a 25×25, az 50×50 és végül a 100x100cm-es változat.

Ezekről részletes infót itt találtok: Products – Lightbridge (thelightbridge.com)

És ennyi az egész. Ezekből persze vannak különböző kitek és összeállítások, hiszen értelemszerűen egy hobbyfotósnak más méret és diffúzorok kellenek, mint egy rentalnak vagy filmes operatőrnek.

A workshop nagyon jó, kreatív hangulatban telt, mindenkiben felszabadította a mélyen szunnyadó gyereket és az előadások után alig vártuk, hogy kipróbálhassuk magunk is a különböző beállításokat, változatokat. Meglepően könnyű volt az átállás egy-egy beállásból, hiszen nem kellett egy egész lámpaparkot áthelyezni, elég volt csak a nagyon kreatívan rögzíthető paneleket áttenni, vagy kicserélni, esetleg finomhangolni.

Hogy elég-e ennyi változat? A velünk utazó csapat és az ottani lelkes előadók szerint nagyon is, sőt aki gyakorlott, annak akár sok is lehet, hiszen meglehetnek a bevált, favorizált megoldások egy világosítónál, amitől nem szívesen tér el.

Köszönet Jakob-nak az előadásért, Etiennenek a szervezésért és Krasznai Lászlónak a magyar nyelvű termékbemutatóért és világítási trükkökért.

Ha szeretnétek többet megtudni vagy kipróbálni a CRLS reflexiós paneljeit a Lightbridgenek, keressetek minket az elérhetőségeinken és szívesen segítünk.

The Light Bridge – Everlight

IBC 2023

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mennyi újdonságot hozott az idei, 2023-as IBC kiállítás Amszterdamban.

Tovább »

És világít a nap erejével

A Light Storm 1200d Pro az Aputure zászlóshajója a gyártó termékpalettáján. Az 1200W-os COB led chippel szerelt terméket azért hozták létre, hogy a mára világítástechnikai

Tovább »